Expressie

Het kan heel bevrijdend zijn om tijdens een sessie geluid te laten horen. Er is niets raars aan. Soms gebeurt het spontaan en daar word ik dan blij van. Ik moedig het graag aan;  gapen, een diepe zucht. Een “aaaaaah” , of een “hmmmmmmm”, een “grrrrrrr” een diepe brom, of een “sssssshhhh”.. Het is een expressie van de gevoelde ervaring die veel meer zegt dan woorden. “Ja, laat jezelf maar horen”.

Als iets pijn doet, raakt, vermoeid, teveel is, intens voelt, gemak geeft, vrij is, zwaar weegt, verdrietig voelt, verruimend is, ontspant; het heeft een eigen trilling en geluid.  Geluiden geven expressie aan wat je voelt en geven de mogelijkheid om een gevoelde ervaring te intensiveren en zichzelf te bevrijden. Dat is niet zo bekend meer, we hebben onszelf afgeleerd om onszelf te laten horen in zowel onze pijn als in onze levendigheid. ‘Dat hoort niet’.

Toen ik vroeger als kind in mijn fantasie van mijn fiets een motor maakte dan kon de buurt dat horen ook. Ik hield geen rekening mee of dat gênant was of overlast zou veroorzaken. Als ik er een sirene bij bedacht dan liet ik die ook horen. Als ik nu een kind zie en hoor spelen op een zelfde manier  brengt me dat vaak bij dat levendige gevoel van vrijheid die ik nog in mezelf herken.

Als het thuis moeilijk was hield ik me echter in. Dat moest. Ik ben me daar later behoorlijk bewust van geworden. In de Rebalancing opleiding heb ik heel wat (van me) af gebaby-1353974_1920schreeuwd en ik vond het heerlijk. Nu is het allemaal wat subtieler aan het worden.

Voelen, adem, beweging en trilling, het versterkt allemaal je echtheid, je eigenheid, je eigen geluid, je eigen sfeer, je eigen ritme. Door je eigen geluid te horen kom je dichterbij het interne voelen, dichterbij jezelf. Je levensenergie.

Misschien heb je een eigen geluid die in dit moment bij je past. Hoe je huidige situatie is. Als volwassene hebben we dat spontane misschien afgeleerd, maar zou het ergens niet diep in je nog te voelen zijn? Kun je het je voorstellen terwijl je dit leest? Welk geluid past daarbij?

Vaak vertelt het geluid veel meer dan het verhaal. Beef maar eens als je iets spannend vind, snik maar eens als je ergens verdrietig over bent, grom maar eens als je ergens boos over bent, jammer maar eens als je het ergens niet mee eens bent of als iets heel oneerlijk voor je voelt. Bijt maar eens ergens in als je het heel graag wilt. En vergeet er vooral geen geluid bij te maken !