losser en lichter

spring-1228830_1920In de Rebalancing aanraking is er een techniek die we vloeibaar werk noemen, ofwel Trager. Het is een dynamische manier van beweging, als golven. Soms subtiel zacht bewegend, en soms wat steviger, alsof je een kussen opklopt.

Wetende dat we voor het grootste deel uit water bestaan, wel 70 %, gaan we ervan uit dat het lichaam dus een vloeibaarheid bevat die van nature stromend, beweeglijk, en vloeiend is.

En het werkt heel mooi als ik in de aanraking mezelf de vraag stel; kan het vrijer? kan het losser? kan het lichter..? Opdat dit één beweging wordt. Zonder dit te forceren, maar voelend en zoekend naar die vrijheid, losheid, lichtheid die het lichaam in de beweging als vanzelf vrijgeeft. Bij iedereen is dit weer anders.

Ook in onze gedachtes, gevoelens en gewoontes zijn we vaak statisch en stram geraakt. En we kennen onszelf vaak niet anders dan dat. Maar kan het vrijer? Kan het losser? In dat wat ik nu doe, wat er nu is, hoe ik nu kijk naar mijn eigen situatie?

Kan ik telkens weer losser en ruimte scheppend naar mezelf zijn? Van moeten naar mogen? Van gewoonte naar nieuwe impuls? van zo-ben-ik-nou-eenmaal naar dit–kon-ik- nog-niet-van-mezelf? Van voorspelbaar naar verrassend?

Misschien komt dan de vraag in je op; maar hoe dan? Wel, door te voelen, Nu in je directe ervaring. In de sensaties in je lichaam. Adem, met een zachte nieuwsgierigheid, niks forcerend. Nergens ‘naartoe’. Het is er al. De vrijheid, de losheid, de heelheid. Je bent er al.

Het leven zelf is voortdurend in beweging, ademend, vloeiend, stromend, en dat wil zich ook in en door ons manifesteren. Opdat we vrijer, losser, lichter met onszelf Zijn en met elkaar omgaan.