Onzekerheid

staircase-600468_1920Onzekerheid is een intens gevoel. Je hart gaat sneller kloppen, je concentratie wordt warrig, het voelt beklemmend in je buik of borst. Het lijkt alsof de grond onder je voeten weg zakt. Het ego vindt onzekerheid beangstigend en daar reageert het lichaam weer op.

Vaak verbergt onzekerheid juist onze authentieke kwaliteiten. Het is er niet voor niets en wil ons iets moois doen leren.

Een groot deel van onze zekerheid hebben we namelijk verworven door bevestiging, waardering en goedkeuring te krijgen. We hebben daarmee (bewust of onbewust) geleerd om in een veilige zone te blijven. Maar vroeg of laat ervaren we de beperktheid daarvan en het leven creëert daar allerlei situaties en omstandigheden voor.

Achter gevoelens van onzekerheid zit een groot verlangen naar expansie van de innerlijke ruimte. Maar de gerichtheid is juist naar buiten, waar we met alle macht controle (goedkeuring) proberen te krijgen over onszelf in de situatie waarin we verkeren en dat geeft spanning en frictie. Het zenuwstelsel wordt overspoeld door externe prikkels van ‘gevaar’ en we zijn aan het ‘overleven’. De innerlijke ruimte wordt hier juist kleiner en verkrampter en dat kost ontzettend veel energie.

Deze naar buiten gerichte focus naar goedkeuring mag zich nu naar binnen richten. Dit begint met de onzekerheid eerst fysiek te gaan voelen. Hier is van alles in te voelen; spanning, trilling, zwaarte, duizeligheid, lichtheid in je hoofd, je ingehouden adem. Laat het er gewoon zijn. Zonder het te willen veranderen of het weg te willen hebben, alleen voelen.

Onzekerheid toestaan in jezelf en de fysieke sensaties ervan doorvoelen brengt je bij een essentieel iets. Het gaat hier over alleen kunnen zijn met jezelf en jezelf te ontmoeten, zonder houvast en zonder die afhankelijkheid naar goedkeuring die er eerst was. En dat is reuze spannend! Want hier zet je jezelf los van de ander(en) en volg je je eigenheid, hoe het voor jou is. Die innerlijke ruimte van eigenheid wil gekend en ontmoet worden. En iets in je wilde dat altijd al, dat voel je.

‘Onzekerheid is vrijheid’, lees ik in een mooie tekst van Osho. ‘Voel de muren en grenzen die je om jezelf heen hebt gecreëerd oplossen, en voel dat het leven onzeker en onbekend is, altijd veranderend en onvoorspelbaar’.

Het leven heeft een onbegrensde hoeveelheid aan mogelijkheden in zich en laat me dit ervaren als zijn continue stroming. Totdat ik me er niet meer tegen verzet en deze ruimte en stroming zal herkennen als mijzelf. Dat is pas zekerheid!