Presentie

Presentie is een sensatie van aanwezigheid (in jezelf), die voelbaar is aan de voorkant van je lichaam, zo ongeveer van je kin tot je navel. Het kan prettig, open, zacht en levendig voelen, maar het kan ook scherp, dicht, verkrampt, diffuus of nerveus zijn. Voel maar eens, hoe het daar nu is bij je.

Vaak heb je in onze jeugd geleerd om je op een ander te richten en je op de ander af te stemmen. Je moest schikken aan wat de buitenwereld van je verwachtte. Je presentie heb je daarmee als het ware ‘weggegeven’. Het is naar buiten gericht.

Je kunt niet meer rusten in je zelf-gevoel. Je hebt het gevoel dat je altijd iets moet. Of iets moet beschermen. Dit voelt als een ongemakkelijk gevoel aan de voorkant van je lichaam (buik, borst, keel), vooral in contact met anderen.

Hoe kun je hier mee om gaan? Door je aandacht te richten op de plek van het ongemak. Waar het vast lijkt te zitten. Waar het niet zo lekker voelt.  En dan ‘erbij blijven’, op een subtiele manier. Zoals ijs smelt. Je volgt het proces van smelten, van spannen naar ontspannen heel aandachtig. Het handige is, je hoeft eigenlijk niet eens zoveel erover te vertellen. Het is er toch al, dat gevoel.

Ik heb zelf veel ervaring met ongemakkelijke gevoelens 🙂 Misschien ben ik daarom wel rebalancer geworden want rebalancing gaat over present zijn met wat er is en wat je voelt. Je leert de rijkdom ervan kennen. Wil je meer weten en hiermee oefenen?  Neem dan contact met me op.