Presentie

Presentie (aanwezigheid, tegenwoordigheid)

Presentie is een sensatie van aanwezigheid in jezelf, wat vaak voelbaar is in je buik. Dit kan prettig, zacht en levendig voelen, maar het kan ook heel anders zijn; het kan ook scherp, angstig of nerveus zijn. In ieder geval is het heel ‘wakker’ (actief).

Vaak hebben we in onze jeugd geleerd om deze aanwezigheid op een ander te richten en af te stemmen. We moesten ons schikken aan wat de buitenwereld van ons verwachtte. Ons zelf-gevoel, wat in je buik zit, zijn we daardoor min of meer kwijt.

We dragen een diep gevoel met ons mee dat we niet meer goed zijn van onszelf, en dus goed ‘moeten worden’. Onze energie richt zich daardoor energetisch omhoog. De ademhaling wordt benauwder en vluchtiger en de aandacht is gericht op de prikkels om ons heen.

Wat daardoor vaak gebeurt is dat er een intensiteit van voelen ontstaat in het buikgebied, wat zich uit als onrust. We kunnen niet meer rusten in ons eigen zelf-gevoel. Het wordt pijnlijk voelbaar dat je jezelf zo hebt weggegeven en dat dit ook de plek is waar het weer ruimte wil gaan innemen. De troost is; dat is iets moois, de presentie wil weer terugkomen. Uiteindelijk wil alles gevoeld worden waar eerst geen ruimte voor was. Het vraagt moed om er in aanwezig te kunnen zijn.

Ook hier is van belang om te weten en vertrouwen en  dat het een proces is. Het vraagt een volwassen wakkere houding om die ruimte weer in te nemen, zodat het ‘erdoorheen kan’, want je Bent die ruimte.

Vanuit mijn eigen proces is dit een heel bekend gebied. Herken je dit en merk je dat je hierin graag ondersteuning zou willen, neem contact met me op.