Verruiming

 “je kunt problemen niet oplossen op het niveau waarop ze zijn ontstaan”, een mooie uitspraak van Einstein.

Ik vertaal het hier in; er kan pas ontspanning (verruiming) komen wanneer een ruimer perspectief aangeboden wordt. Ook al wil de cliënt graag ergens van af en ergens anders komen, het is niet het uitgangspunt. Er hoeft niets verandert te worden. We hoeven het dus ook niet op te lossen.

In gevoelens en gedrag waar we vroeger als kind niet ontvangen of ondersteund zijn door onze ouders hebben we in onszelf mechanismes opgebouwd. Hierdoor hebben we dezelfde spanning of leegte (onbewustheid) gecreëerd die onze ouders zelf hadden op die gebieden. Dit is dus niet ontwikkeld in ons eigen bewustzijn. Met andere woorden; dit werkt (onbewust) door in onszelf, op een heel eigen manier. Zo ben je ‘geworden’, vanuit verzet of juist aanpassing. Dit principe werkt op alle onbewuste gebieden. Vaak is dat wel degelijk voelbaar in je lichaam. We vangen deze leegte of onbewustheid op met spanning.

Dit is waar wat mij betreft het citaat van Einstein naar verwijst. Dit kunnen we niet op hetzelfde niveau oplossen. Want op datzelfde niveau gaan we ons uiterste best doen en gaan daardoor alsmaar meer bij onszelf vandaan. Eigenlijk kunnen we het helemaal niet oplossen. Onze kinderjaren kunnen we ook niet over doen met andere, betere ouders en of een andere, betere omgeving. Het is enerzijds pijnlijk en frustrerend maar ook verhelderend om te ontdekken dat je dit toch onbewust (en continue) tracht te doen.

Je moet jezelf hier als het ware een ander aanbod doen. En dat is alleen maar te vinden in dat wat je nog niet kent. Dat doe je door open te staan voor een nieuwe gevoelsstroom en daarmee nieuwe ervaringen op te doen. Dat is verruiming, het ‘andere niveau’.  ‘Het’ kan pas ontspannen en openen wanneer er voeling komt met meer ruimte dan die spanning. Die ruimte ben je zelf.

In een sessie is dit openende en verruimende aanwezig, soms groot, soms heel klein. Soms is dit verhelderend, soms verwarrend, soms ontroerend. Ook voor mij, want ik herken me in iedereen. <3