Vertrekpunt

Ook al is er pijn en knaagt het gevoel van onzekerheid en onmacht en lijkt niets te lukken, vanaf hier groei ik. Precies van waar ik nu ben. Leven ontvouwt zich in wat zich aandient, ieder moment weer. Ongeselecteerd. Dit is het vertrekpunt. Nu, Hier. Met dit.

man-641691_1920

Ik ben niet die ik-persoon die in dit leven rondhuppelt, maar ik ben het leven zelf. Ik huppel rond in mezelf en ik ben mijn eigen creatie. Zowel in de onwetendheid als in het bewuste. Eigenlijk ben ik nooit vertrokken en zal ook nooit ergens aankomen.

Er schuilt tegelijkertijd zoveel rust in het niet-weten. Zoveel dynamiek in het onaffe. Zoveel troost in dat het misschien nooit weggaat. Zoveel schoonheid in dat het misschien wel nooit lukt.

Laat alle hoop maar varen. Want ergens diep in mezelf weet ik; ik ben er al, inclusief dat alles. Het is al lang klaar, ook al bak ik er niks van. Als ik contact heb met die vonk van levensenergie verandert het hele wereldbeeld. De gehele perceptie van – ik, en de wereld en de rollen, en de maaksels. De onhandigheid, het gestoei, de keuzeloosheid, het gedoe; het is allemaal perfect in orde, en alles is uitdrukking van Dat. Het gaat aan al die dingen vooraf. Dat is wie ik Ben.