corona

Je kunt het niet zien, niet voelen, niet ruiken, niet horen. Wat onzichtbaar is daar maak je je eigen interpretaties en voorstellingen van, of je het nu wilt of niet.

Je interpretaties en voorstellingen hebben invloed op je denken en voelen. Wat gebeurt er in je lijf als er gevaar is? Je verdedigt je; ik laat me niet ziek maken! Of je sluit jezelf in, kruipt in je schulp, ter bescherming. Of je houdt jezelf levenloos, je energie verslapt en je wordt machteloos of ontkent de situatie. Dit zijn natuurlijke reacties op dreiging.

Voor de goede orde; er wordt ook werkelijk iets bedreigd, ik wil dat niet ontkennen. Er is zeker een dreiging van verlies van je gezondheid of zelfs je leven. De dreiging voor verlies van anderen die je dierbaar zijn, verlies van werk en inkomen. Dreiging van verlies is een oer-angst.

Voor mij werkt het als ik deze dreiging toelaat. Ik sta toe om bang te zijn; Ik word bedreigd. Ik maak deze interpretaties en voorstellingen. Dat geeft sensaties in mijn lijf. Deze sensaties kan ik voelen en beleven. Ik sta het toe en ik ontspan er in, tegelijkertijd. Dat geeft veel ruimte.

Misschien maakt deze situatie het mogelijk om jouw persoonlijke (oer)angsten en ongemakken aan te gaan. Zie en beleef deze crisis maar als jouw persoonlijke crisis. Het is er toch dus neem het ervan. Vind jouw manier om in deze situatie te leren ontspannen en de grond te voelen terwijl je alles voelt wat je voelt. Onderzoek in jezelf; hoe kom ik uit mijn eigen verkramping? Wat werkt voor mij en wat leer ik hiervan?

Zorg voor je lijf en voor je gevoel. Slaap goed, eet gezond, drink genoeg, maak contact, beweeg. Niet om iets te voorkomen overigens, maar om te ontdekken wat voor jou gezond is.