Lastige gevoelens

Soms kun je overvallen worden door lastige gevoelens. Angst, onrust, het lijkt alsof het door je heen raast en het is niet te stoppen. Deze gevoelens zitten vaak in het buik- en borstgebied en het is lastig om hier in aanwezig te zijn. Liever loop je ervoor weg of verlies je jezelf in vluchtgedrag of overmatig actief zijn. Maar het gaat niet weg, het lijkt alsof het zich alleen maar meer laat voelen.

Je bent (onbewust) het gevoel aan het weghouden uit je ervaring. Vanuit een angst; “als ik dit toelaat/ga voelen..dan”. Hier kun je nu een keuze maken; “vroeger kon ik dat niet aan, maar nu kan ik er tenminste nieuwsgierig naar zijn en het onderzoeken”. Hierbij richt je je op de fysieke gewaarwordingen.

Wanneer je op die manier het gevoels-aspect bewuster gaat ervaren verandert er iets in de beleving; het verhaal verdwijnt meer naar de achtergrond en het gevoel komt meer naar de oppervlakte. Het gevoel komt dan zo dichtbij dat je het als het ware kunt aanraken. Dan val je ermee samen. Er is geen verdeeldheid meer van ‘jij’ en het verhaal over het gevoel. Want in die verdeeldheid zat namelijk de weerstand! Waar je eerst houvast leek te hebben in de opgebouwde weerstand, valt deze weg. Dat kan breekbaar en kwetsbaar voelen. Maar vertrouw er maar op, het is heel levendig, en ook heel echt!

De ruimte die daardoor komt, die ook fysiek voelbaar wordt, laat meer ervaringen binnen. En ook daar moet je aan wennen. Het is alsof de hele wereld en hoe je je daarmee verhoudt, anders aanvoelt. Misschien wel kwetsbaarder en gevoeliger dan ooit. Maar ook wakker, helder, levendiger. Je verschijnt opnieuw, in jezelf, in de wereld.