‘Mijn schouders eronder zetten, mijn buik ergens vol van hebben, veel op mijn nek dragen, op mijn tenen lopen, mijn kiezen op elkaar zetten, me groot maken, me klein houden, op mijn eigen benen staan, opgelucht zijn, me benauwd voelen’.

Er zijn veel uitspraken waarin het lichaam gebruikt wordt als verwijzing naar hoe je je voelt. Dit is niet voor niks; je lichaam geeft heel goed aan wat er in je om gaat. Dit wordt echter vaak niet herkend, ondergewaardeerd of serieus genomen. Wat je voelt maak je gauw ondergeschikt aan wat je denkt. Vaak weten we niet meer goed wat we precies voelen. En ook niet wat we met de gevoelens die we ervaren aanmoeten.

Zodoende hebben we vaak onbewuste gevoelens weg moeten stoppen, verbergen, vermijden, iets anders ervoor in de plaats gezet. Dit heeft weerslag op je lichaam, je energie en op je levensgeluk.

Leren om bewust met je aandacht bij de sensaties en gevoelservaring in je lichaam te zijn (presentie) geeft inzicht in jezelf en kan energie weer vrijmaken. Als (je) gevoel er mag zijn, mag jij er ook meer zijn.