‘Het zorgt voor zichzelf’

unusable-objects-design-katerina-kamprani-5Elke betekenis die je geeft aan wat je waarneemt, of het nu een gedachte is of een gevoel, is van jezelf. Gedachtes zijn niet goed, slecht, mooi of lelijk van zichzelf. Ze hebben geen onafhankelijk bestaan. Dat maak je er van. Het heeft dus ook weinig zin om je gedachtes te veranderen. Ik heb nog nooit kunnen zorgen dat er een bepaalde gedachte opkwam wanneer ik dat wilde en ook niet dat een bepaalde gedachte op een moment dat ik dat wilde, weg ging. Hetzelfde met gevoelens.

Als ik bepaalde gedachtes of gevoelens heel erg ga waarderen en anderen ga afkeuren dan wil ik er voor gaan zorgen. Ik wil zorgen dat het een bepaalde kant opgaat. Ik wil zorgen dat het een er wel is, en het andere er niet is. Maar gedachtes en gevoelens zorgen voor zichzelf.

Wat voor zichzelf zorgt gaat vanzelf. Ik hoef mijn hart niet te laten kloppen. Ik hoef niet mijn eten te verteren. Ik hoef niet mijn haar te laten groeien. Dat gaat vanzelf. Ik hoef me daar dus niet mee te bemoeien of het aan te sturen. Zo is het ook met gedachtes en gevoelens, maar dat is vaak veel lastiger aan te nemen.

Situaties en omstandigheden zorgen ook voor zichzelf. Ik hoef nergens een zorgende, controlerende of sturende positie aan te nemen. Ook geen onverschillige overigens, ik weet wanneer ik iets moet doen. Dat zorgt ook voor zichzelf. Maar ik hoef nergens voor te zorgen.