‘Het zorgt voor zichzelf’

unusable-objects-design-katerina-kamprani-5

Alle betekenis die we aan onze waarneming geven, is van onszelf. Niets is mooi lelijk, moeilijk of makkelijk op zichzelf, de werkelijke inhoud van alles is leeg. Dat betekend ook dat alles los van je staat. Het is er ook zonder jou.

Zo is het ook met je eigen gedachtes en gevoelens. Als je deze los koppelt van wie je werkelijk ben, ook al is het maar voor een moment, komt er meer ontspanning in jezelf. Alles zorgt voor zichzelf. Voor gedachtes en gevoelens geldt dit ook. Je bent niet je gedachtes, je bent niet je gevoelens.
Ze zijn er wel, dat is niet te ontkennen; maar je bent er niet overmatig in betrokken, maar er wel bij. Overmatig ‘er in’ betrokken raken maakt dat je overspoelt raakt en achterover leunend ‘er uit blijvend’ haalt de levendigheid er uit.

Eerst is er je aanwezigheid, en dat is in het lichaam. In die ruimte van aanwezigheid verschijnen waarnemingen en objecten. Deze zijn altijd in beweging en nooit constant. Alleen jij blijft! Je hoeft  niets buiten je te houden of naar je toe te trekken.

Je hoeft alleen maar ontvangend te zijn. En waar dat niet lukt, daar is je proces gaande. Oftewel ‘daar is werk te doen’. Hoe meer bewustwording daarop komt, hoe meer je het leert waarderen. Ook dat proces zorgt voor zichzelf.