Superego

Het superego of innerlijke criticus zijn de gedachten, voorstellingen en gevoelens die opkomen over jezelf, over situaties of gebeurtenissen in je leven. Wanneer je superego actief is, heb je een sterk oordeel over jezelf en over anderen (wat zullen ze wel niet denken). Het kan voelen als een aanval, op jezelf. Meestal speelt dit zich af wanneer de situatie er nog niet eens is maar ‘wat gaat komen’.

Het superego is de onbewuste of bewuste rechter; dit is goed, dat is niet goed, zo behoor je je te gedragen, dit of dat kun je niet zomaar doen of zeggen. Dit is je manier van kijken en ervaren geworden; ‘zo ben ik’, ‘zo kijk ik naar de wereld, en zo kijkt de wereld naar mij’. Vaak heb je deze ‘stemmetjes’ overgenomen van je ouders en de wereld om je heen.

Je lichaam reageert hierop; je houdt je adem in, je gaat aanspannen of juist verslappen, soms word je alert of juist wazig, ongeconcentreerd of moe. De energie in je lichaam trekt op naar boven. Zo ga je ‘in je hoofd zitten’ en verlies je de energie en levendigheid in je lichaam.

Het opmerken van deze lichaamssensaties is een boodschap dat er ‘iets aan de hand is’ wat je nog niet helder hebt. En dat wat nog niet helder is heeft iets te maken met wat er gebeurt in denken en voelen.

Gelukkig kun je de sensaties in je lichaam waarnemen want in je hoofd kom je niet uit de gedachtestroom van afkeuring en negativiteit. Dus als je iets wil veranderen, dan begint dat met voelen!

Vervolgens kun je een keuze maken; ‘ik zet mijn voeten op de grond, ik adem, ik sta het voelen meer toe in mezelf’. Door dat bewust waar te nemen en jezelf te voelen komt denken en voelen al wat meer los van elkaar te staan en dat geeft ruimte en inzicht; ‘het zijn (maar) sensaties, aangestuurd door mijn gedachtes’. Als je dat ziet, ben je al aardig op weg.

Tot slot nog een paar huis-tuin en keukentips van eigen bodem:

Neem niet (te) serieus. Beweeg. Schud jezelf los. Ga iets doen. Lees een boek. Neem een douche. Ga naar buiten. Maak een plan. Ruim op. Maak schoon. Aai een dier. Ontmoet een mens. Vergeet je gedachtes. Vergeet jezelf.