Controle

Je kunt controle pas loslaten wanneer je beseft, en voelt (!) dat je het vasthoudt. In een sessie wordt dit vaak voelbaar. Vaak krijg ik dan als reactie; ‘ik probeer het los te laten, maar dat lukt niet’. Ik zeg dan; ‘probeer het eens niet te proberen. Voel het vasthouden of het mee- of tegenwerken’. In ‘niet loslaten’, daar is zoveel in te ervaren.

Meestal is controle of vasthouden gewoon onbewust. En wordt het bewust wanneer het voelbaar wordt. Dat is een waardevol moment, dus daarom zeg ik; voel de controle maar. Voel de bewegingsonvrijheid, voel het vasthouden, het grijpen, het niet willen loslaten.

Dat wat dat doet wil namelijk helemaal niet loslaten. Dat wil vasthouden, bij zich houden, terugtrekken, klein houden, onveranderd blijven.

Vaak zit daar zit een hele geschiedenis en wijsheid in verborgen die je niet moet onderschatten. Dit was eerder nodig om iets veilig te stellen of niet kwijt te raken. En daarom is het kostbaar. Waardeer jouw controle eerst. En dan, zou het best wel eens kunnen dat ‘het’ loslaat. Wie weet.