Onderstroom

Contact doet altijd iets, niet alleen op puur fysiek vlak, de aanraking zelf, maar ook wat de aanraking met je doet. Er is altijd een reactie.

Dat is wat we in een sessie onderzoeken. Wat is je eerste reactie? Ga je er helemaal met je aandacht naar toe, of kom je aarzelend naar het contact toe? Voel je vooral mij en wat ik doe? Of voel je jezelf onder mijn handen?

Ook een “het doet me niet zoveel”, is iets. Dat kun je ook weer onderzoeken. Hoe voelt het voor je, als het niet zoveel doet? Wat doet dat met je aandacht, je aanwezigheid?

Rebalancing nodigt uit om woorden te geven aan gevoel. Zodat gevoel meer naar voren komt, helderder wordt. Hierdoor kom jij ook meer naar voren, wordt meer aanwezig, meer present. Met wat er ook maar is.

Door contactvolle aanraking op deze manier is het mogelijk dat je in contact komt met een onderstroom. Onderstroom is een gevoel welke eigenlijk altijd aanwezig is, vaak niet zo duidelijk; ‘in de onderstroom’ dus. Dit kan zijn alertheid, afwachtendheid, voorzichtigheid, meewerken, tegenwerken of weerstand. Deze onderstroom uit zich in een gevoelssensatie (felt sense) die door de aanraking ontmoet kan worden en naar buiten kan komen (vaak is dit boosheid en/of angst). Het is minder verstopt, waardoor het meer in het gevoel en in je bewustzijn komt.

Ikzelf ervaar het als waardevol mijn onderstromen te ontmoeten en met ze te werken. Door deze in eerste instantie waar te laten zijn en ze te gaan voelen, zonder dat ze weg moeten. Er simpelweg mee zijn, ervaren, voelen en er in ontspannen.