relatie/werken met felt sense

Felt sense is de gevoelservaring in je lichaam, dat wat je voelt. Dit ‘wat je voelt’ staat nooit op zichzelf. De felt sense is altijd ‘in relatie’.

Dit is vaak zo direct en onbewust dat het niet of nauwelijks opvalt. Ergens ‘pik je iets op’, en dat geeft een gevoel in jezelf. Er is een relatie tussen dat wat je oppikt, het gevoel wat dit geeft, en jij. Er is iets, en daar verhoudt jij je toe. En dat geeft een gevoel.

In een sessie vind dit ook plaats; het gevoel wat de aanraking jou geeft en hoe je dit interpreteert. De relatie tussen dat wat het contact oproept tussen de rebalancer en jou. Wanneer deze intimiteit er niet is of er is afstand en mist er een nodige directheid.

Daarom werken we in een sessie met de felt sense. Met dat wat je voelt in het moment, het meest directe wat voelbaar is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat aanraking een ongemakkelijk gevoel oproept, of alertheid, verdriet, pijn (fysiek of emotioneel) of dat je het niet kunt plaatsen, dat je eigenlijk niks of weinig voelt, dat je niet kunt ontspannen of erg je best doet om zo goed mogelijk te ontspannen.

Dit wijst altijd naar ‘iets’ vanuit je geschiedenis (reactiepatronen), hoe je ouders je benaderden, hoe je de buitenwereld (en ook je eigen binnenwereld) hebt geïnterpreteerd. Het wijst altijd terug naar hoe je systeem is opgebouwd.

Aanraking is wat mij betreft de meest directe manier om dit in beeld te krijgen. We doen dit samen. Niet analytisch maar voelend en bewust.