De fascie of fascia is voor te stellen als een groot net, of web, dat door het hele lichaam loopt. Dit web omsluit alle weefsel waar het mee in contact staat. Als er ergens een verstoring is zal de fascie daar – of mogelijk ook op een andere plek – gaan samentrekken en verstrakken. Dit is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. Meestal herstelt het lichaam dit spontaan en ontspant de fascie weer.
Wanneer je veel onder spanning staat is het een veelvoorkomend gevolg dat de fascie gespannen blijft. Daardoor blijven alle “mazen” van het net onder spanning staan en worden hierdoor zowel bloedcirculatie als zenuwen in bepaalde weefsels verstoord.
Verder kan spanning op het fasciale weefsel problemen met het afvoeren van afvalstoffen geven. Vitale lichaamsfuncties kunnen hierdoor verstoord raken, wat allerlei klachten tot gevolg kan hebben.
Lichaam en ‘geest’.
De fascie heeft de capaciteit om ervaringen op te slaan. Dat wil zeggen dat opgeslagen emotie of stress zich letterlijk vastzet in het fasciale weefsel. Gedachtes, overtuigingen, gevoelens en sensaties spelen zich af in ons gehele fysieke stelsel. Maken we onszelf klein dan reageert de fascie daar ook gelijkmatig op.
Lichaam een geest is dus één organisme wat continu elkaar beïnvloed (samenwerkt). De relatie tussen de mind (het denken) en het lichaam (het voelen) is dus ontzettend groot.
Bewustwording
Wanneer we lichaam en geest in die samenwerking meer en meer leren kennen dan kan dat wat werd vastgehouden in beweging komen. Dat wat bewustzijn heeft leeft, dus beweegt.
Zo groot is dus ook de voedende, positieve invloed van bewustwording op onszelf.