Jouw contact en communicatie met de wereld is met de voorkant van je lichaam. Dit noemen we de buik-kant. De buik is tevens het grootste gedeelte van het lichaam wat onbeschermd is. Ter illustratie: de ribbenkast geeft bescherming aan hart en longen en daar onder (vanaf onder je ribben tot bekken) heeft je lichaam geen bescherming van bottenstructuur. Dat maakt dit gebied (je) letterlijk en figuurlijk kwetsbaarder.
Het kwetsbare van de buikkant, de voorkant van je lichaam, heeft, ook letterlijk in het lichaam een bescherming (stevigheid) nodig. Gelukkig heb je die van nature; je ruggengraat. Deze geeft stevigheid en houdt jezelf overeind.
De buikkant heeft een energetische gerichtheid naar voren, je kijkt, je praat, je ruikt, je voelt. De rugkant gaat over bij jezelf zijn ín dat contact. De stevigheid en eigenheid die jij daarin hebt. Het vermogen om je eigen ervaringen te dragen.
Als er een te grote gerichtheid (afhankelijkheid) is naar goedkeuring uit die buitenwereld dan raak je je rugkant min of meer ‘kwijt’. Er is daar als het ware minder contact. De buik krijgt daardoor onvoldoende ondersteuning van de rug. De adem trekt zich terug uit de ‘zachte buik’ en gaat omhoog. Er is een neiging tot aanpassingsgedrag welke gericht is op goedkeuring en angst voor afwijzing. Of je onttrekt je uit (het) contact. Daarbij raak je ook uit contact met jezelf.
De openheid van de buikkant en de stevigheid van de rugkant, is een gevoelsbeleving. Het is een gevoel van zelf-zijn, aanwezig in de ervaring, in relatie met de buitenwereld en ook bij jezelf. Vanuit openheid én eigen ondersteuning. Het plaatje, de hand van de Boeddha geeft dit heel mooi weer; in contact- en bij zichzelf. De contactvolle buikkant en de zelf-ondersteunende rugkant zie je weergegeven in de hand van de Boeddha.
In rebalancing sessies kun je ontdekken hoe dit bij jouw is, hoe verhoudt je buik- en rugkant zich. Wees welkom!