Sinds een tijdje ben ik geïnspireerd door de benadering van Dr Claire Weeks. Zij was een arts en biologe die in de jaren zestig het boek schreef; ‘hope en help for your nerves’, waarin ze een benadering beschrijft over acceptatie en erkenning van angst en paniek klachten. (Waar ik overigens zelf ervaring mee heb). Wat me het meest aanspreekt, is dat ze angst en paniek benadert vanuit een contactvolle en accepterende houding. Angst is iets wat veroorzaakt wordt buiten je, maar een beleving is binnen je. Het is een innerlijke beleving, een ‘felt sense’.
In het boek staan 4 stappen om om te gaan met angst en paniekgevoelens. Claire Weekes benadrukte dat paniek geen kwaad kan en dat je het kunt reguleren door het niet als vijand te zien, maar de gevoelens te erkennen en ze toe te staan.
De 4 stappen op een rijtje:
Face (Onder ogen zien) – In plaats van angst te vermijden of ertegen te vechten, voel het. Erken en accepteer dat je angst voelt. Ga niet de strijd aan tegen het gevoel.
Accept (Accepteren) – Laat de angst toe zonder weerstand te bieden. Zie het als iets tijdelijks dat vanzelf weer zal overgaat als je erbij blijft. Overigens; de angst is nooit precies hetzelfde, iedere keer is het weer ‘een nieuwe ervaring’. Zo voorkom je dat je extra spanning toevoegt aan de angst of dat je angst voor angst ontwikkeld.
Float (Meedrijven) – Ontspan je lichaam en laat de angst door je heen stromen zonder je ertegen te verzetten. Ook al is er spanning, probeer je spieren bewust los te laten en houdt je ademhaling rustig, alsof je op een golf drijft in plaats van tegen de stroom in te zwemmen. Laat het gebeuren. Durf het gevoel helemaal te voelen.
Let time pass (Geef het tijd) – Angst verdwijnt niet onmiddellijk. Als je eraan went en het simpelweg benadert als sensaties die ‘gewoon’ gevoelt mogen worden, zal de intensiteit afnemen. Vertrouw erop dat dit wennen tijd kost. Wees geduldig, het gaat niet om ‘lukken of niet lukken’.