‘daar’ en ‘hier’

 

´Wat ik nu ervaar hoort bij mij, in mijn leven, op dit moment´

Dat is een zin uit een mindfulness oefening die ik op een cd heb staan. Deze zin raakt me. Als het niet prettig voelt in mezelf,  wil ik vaak dat het anders is. Laat ik het niet helemaal toe. Geef ik de schuld aan iets anders, of de ander. Ligt ‘het’ aan iets anders. ‘De maatschappij’, ‘de wereld’, ‘de ander’

Alles begint bij mij. Als ik weerstand tegen iets heb, lijkt het alsof de wereld ook weerstand tegen mij chain-link-1450575_1920heeft. Als ik van mezelf houdt voel ik ook dat er van me gehouden wordt.

Ik besef dat dit állemaal een innerlijke beleving is. Op mijn geheel eigen manier beleef ik de afspiegeling van mijn innerlijk in de buitenwereld, en andersom. Binnen is buiten, buiten is binnen. Eigenlijk bestaat er geen binnen en buitenwereld als los van elkaar staande werelden.

Ik besef; eigenlijk hoef ik alleen maar te luisteren, stil luisteren en de beweging te voelen en te volgen. Ik bén die wereld en die wereld is mij. Het opent en sluit zich ook in mij, als mij. Het is één beweging van geven en ontvangen. Er ontstaat een gevoel van wederkerigheid; ben ik dienstbaar aan deze wereld dan is de wereld ook dienstbaar aan mij. Dat geeft vertrouwen.